Meer informatie over Uitgeverij Meulenhoff en Agathon

Uitgeverij Meulenhoff

Meulenhoff is een internationaal toonaangevende uitgeverij van moderne Nederlandse en vertaalde romans, literaire non-fictie, autobiografieën, filosofie, journalistiek en poëzie.

Meulenhoff paart traditie aan eigentijdsheid. Opmerkelijk veel auteurs in de catalogus reflecteren op het leven tussen twee of meer culturen, of een leven waarin waarden als authenticiteit en herkomst op gespannen voet staan met de levenspraktijk in een dynamische, snel veranderende wereld.

Agathon

In de jaren zeventig en tachtig stond de naam Agathon voor een prachtig literair fonds met klinkende namen als Michael Cunningham, Milan Kundera, Simone de Beauvoir, J.M. Coetzee, John Irving, Saul Bellow en Jay McInerney. Ook voor de klassieken kon de literatuurliefhebber bij Agathon terecht; naast contemporaine auteurs behoorden ook literaire helden als Hemingway, Melville en F. Scott Fitzgerald tot het fonds.

Zoals in de eerste catalogus in het najaar van 1973 stond:

"Agathon - de nieuwe uitgeverij voor literatuur en maatschappij-betrokken uitgaven.

Agathon is het Griekse woord voor: de deugdzame, de edele; het goede; het vrucht-dragende; wat tot heil strekt. Onder deze imprint zullen boeken verschijnen op het gebied van literatuur en samenleving. Met boeken van Angela Davis, Vine Deloria, Jack Kerouac, Adolfo Bioy Casares en William Burroughs, vermag deze eerste Agathon-aanbieding een goede indicatie te geven van hetgeen u in de toekomst van uitgeverij Agathon kunt verwachten."

In 2012 werd Agathon nieuw leven ingeblazen. Het is wederom een literair fonds waar boeken met zorg worden uitgegeven. Niet kwantiteit, maar kwaliteit staan voorop. Dat deze keuze zijn vruchten afwerpt wordt bevestigd door de aandacht in de pers, en doordat inmiddels al tot tweemaal toe Agathon-auteurs door het DWDD-boekenpanel werden uitgekozen tot Boek van de Maand: Amity Gaiges Schroder en Rhidian Brooks Het huis in Kreis Pinneberg. Met auteurs zoals Tom Rachman, Geoff Dyer en Lena Dunham die in 2014 zullen verschijnen zet Agathon zich ook de 21ste eeuw definitief op de kaart als literair imprint.

  • Meulenhoff is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij