Zoek uitgavenOmslagfoto

Wij van de hbs

Terug naar de beste school van Nederland

Roelof Bouwman, Henk Steenhuis

Het eerste echte geschiedenisboek van de hbs, voor de lezers van Gouden jaren en De meisjes van Schoevers

Een nostalgisch lees- en kijkboek
In Wij van de hbs laten Henk Steenhuis en Roelof Bouwman de glorietijd van de hbs herleven. In 1863 riep Thorbecke met zijn Wet op het Middelbaar Onderwijs dit schooltype in het leven: de hogere burgerschool, de hbs. Meer dan honderd jaar zou het bestaan en het geldt nog altijd als de parel uit de Nederlandse onderwijsgeschiedenis.

De hbs bereidde voor op hoge functies in handel en industrie en moest zorgen voor een roemrijke toekomst van Nederland. En dat lukte. Onze premiers, veel bekende ondernemers, Nederlandse Nobelprijswinnaars en kunstenaars: ze hebben bijna allemaal een hbs-achtergrond. De hbs zorgde voor een moderner en welvarender Nederland. In 1974 maakte de Mammoetwet een einde aan dit schooltype.

Wij van de hbs is een nostalgisch lees- en kijkboek, dat de eigen schooltijd doet herleven. Het zit vol typisch hbs-sentiment en bevat onvergetelijke verhalen van Jan Mulder, Freek de Jonge, Neelie Kroes, Maarten ’t Hart, Willeke van Ammelrooy, Gerrit Zalm, Herman Koch, Frits Spits, Hedy d’Ancona en vele anderen.

Uitgave: Gebonden omplakte band
Prijs: € 19,99
Ook verschenen als:
Delen
   
 • Specificaties

  Uitgave: Gebonden omplakte band
  Publicatiedatum: 28-08-2017
  Pagina's: 224
  ISBN: 9789029091312
 • Over deze auteurs

  Roelof Bouwman is historicus. Hij studeerde aan de VU in Amsterdam en promoveerde in 2002. Hij stelde De canon van Nederland samen en was jarenlang redacteur van HP/De Tijd.

  Meer over deze auteur…

  Henk Steenhuis was werkzaam als journalist in Frankrijk en in Nederland. Van 2000 tot 2009 was hij hoofdredacteur van HP/De Tijd. In 2009 was hij uitgever/hoofdredacteur van www.welingelichtekringen.nl en in 2014 maakte hij de televisiedocumentaire Iedereen journalist, over de stand van zaken in de huidige journalistiek.

  Meer over deze auteur…
 • Andere boeken van deze auteurs

  Roelof Bouwman
 • Meulenhoff is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij