Zoek uitgavenOmslagfoto

Sam Goudsmit

Zijn jacht op de atoombom van Hitler

Martijn van Calmthout

Martijn van Calmthout dook in de onlangs vrijgegeven archieven van wetenschapper Sam Goudsmit en schreef een biografie die leest als een spannend jongensboek

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog maakten de Amerikaans-Nederlandse natuurkundige Sam Goudsmit en zijn team in het kielzog van de geallieerden jacht op Hitlers atoombom. De Amerikanen waren ervan overtuigd dat de nazi’s aan een atoombom werkten en daarmee alsnog de oorlog zouden winnen.

Goudsmits speurtocht leidde hem langs Duitse laboratoria en archieven, en hij sprak met wetenschappers die hij nog van voor de oorlog kende. Door zijn gesprekken met oud-collega’s hoorde hij als een van de eersten hoe het leven was geweest onder Hitlers regime. Zijn zoektocht door Europa bracht hem ook naar zijn ouderlijk huis in Den Haag – het was verlaten en ontmanteld. Zijn Joodse ouders hadden de oorlog niet overleefd.

 

Sam Goudsmit is een levendige en vlot geschreven biografie vol heldenmoed, tragiek en leiderschap. Met deze biografie wordt een markant hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog.

'Voortreffelijke biografie!' Trouw

'Het boek van Van Calmthout leest als een spannende detective, maar dan wel één die echt is gebeurd.' Reformatorisch Dagblad

‘Een meeslepende biografie.’ Quest

meer quotes

Bestel 'Sam Goudsmit' bij:


Uitgave: Paperback met flappen
Prijs: € 24,99
Ook verschenen als:
Delen
   
  • Meulenhoff is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij