Waterland - Matthew Olshan

Leden van ons I love lezen-reviewteam hebben Waterland gelezen en hebben speciaal hiervoor reviews geschreven. Bekijk hier de samenvatting van alle reviews. Als je alle complete reviews wilt lezen, scroll dan naar beneden.

omslag

Na jaren in de gevangenis te hebben gezeten, wordt Gus zonder enige uitleg vrijgelaten in een grote stad die hem totaal vreemd is. Gebroken door de jarenlange mishandeling van de gevangenbewaarders moet hij zijn eten bij elkaar scharrelen en slaapt hij in de buitenlucht. Tot een curator van een museum hem redt. Het museum blijkt onlangs een controversiële tentoonstelling te hebben geopend, een perfecte replica van de moerasgebieden ­tussen de Eufraat en de Tigris: de plek waar Gus voor zijn gevangenschap als dokter heeft gewerkt. Hij woonde daar tussen de gehate en gevreesde moerasmensen, die wel ­gekoloniseerd, maar nooit overwonnen zijn. Langzaam wordt duidelijk welke omstandigheden hebben geleid tot zijn gevangenschap en waarom zijn relatie met de gewelddadige moerasmensen, aan wie hij zijn leven heeft gewijd, zo gecompliceerd is.

De roman ontrafelt Gus' tegenstijdige gevoelens voor het sober, prachtige landschap en zijn inwoners - en de consequenties van een gruwelijke misdaad.

Ilona van den Brink

'Het boek leest vlot; de schrijver heeft een prettige en vlotte schrijfstijl. Daarnaast wekt de schrijver ook een constante nieuwsgierigheid op.'

Sandra Raino

'Heel mooi geschreven en beschreven.'

Anoushka Rood

'Matthew Olshan heeft een fijne schrijfstijl. Zonder al te veel uit te weiden komt de omgeving tot leven, krijgen de karakters vorm en diepgang. Ik had met plezier nog veel meer willen lezen.'

  • Meulenhoff is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij