De verdwijning van Josef Mengele

Leden van ons I love lezen reviewteam hebben De verdwijning van Josef Mengele van Olivier Guez gelezen en hebben een review geschreven. Bekijk hier de samenvatting van alle reviews. Als je alle complete reviews wilt lezen, scroll dan naar beneden.

Het einde van de eenzaamheid

1949. Josef Mengele, de marteldokter van Auschwitz, arriveert na zijn vlucht in Argentinië. Zich verschuilend achter pseudoniemen, beschermd door netwerken en het geld van zijn familie, en ondersteund door een gemeenschap in Buenos Aires die nog steeds droomt van het Vierde Rijk, gelooft de voormalig folteraar dat hij een nieuw leven kan beginnen. Duitsland heeft het druk met de wederopbouw, het Argentinië van Perón is welwillend. Maar al snel wordt de jacht op voortvluchtige nazi-kopstukken weer geopend. Vanaf dat moment zal Mengele geen moment rust meer hebben, maar ondanks een klopjacht van dertig jaar sterft hij in 1979 onder mysterieuze omstandigheden in Zuid-Amerika maar nog steeds in vrijheid.

Deze krachtige roman is het resultaat van Olivier Guez' diepgravend onderzoek naar wat waarschijnlijk de meest geheimzinnige man uit het Derde Rijk is geweest en reconstrueert op boeiende wijze de mythe achter de 'Engel des doods'.

Pierre

'Olivier Guez heeft een vlot leesbaar boek geschreven met een gruwelverhaal als uitgangspunt, doch zonder ooit de waarheid geweld aan te doen of de feiten te verbloemen.'

Berendina

'Geen boek wat je even snel tussendoor leest, maar echt de moeite waard om tijd voor te maken en te lezen.'

Marianne

'Feit en fictie zijn door elkaar geweven tot een boeiend boek.'

Sjaak

'Je wordt deelgenoot van het leven van Mengele in Zuid-Amerika en dat leest als een trein met de nodige eyeopeners.'

Josine

´De uitgebreide research van Guez werpt zijn vruchten af en 'De verdwijning van Josef Mengele' geeft echt wel een op feiten onderbouwd idee van wat de man na zijn vlucht heeft meegemaakt en doorstaan in Zuid-Amerika.´

  • Meulenhoff is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij